מנהג כפרות בכסף

 

 

מעודכן 23/08/2018

מנהג עשיית פדיון כפרות בכסף הוא מנהג עתיק מאד, שמקורו בימי קדם. בעת קיום סדר פדיון כפרות עם כסף לוקח האדם מטבעות כסף, מסובבם סביב ראשו תוך אמירת נוסח פדיון כפרות בכסף ואחר כך מחלק את המעות לעניים.

האם אמירת נוסח פדיון כפרות בכסף היא-היא הדרך לכפר על חטאים?

במבט ראשון, מנהג פדיון כפרות בכסף נראה מנהג תמוה ביותר, הדומה לאמונות תפלות ולטקסים מדתות אחרות. האם עשיית סדר פדיון כפרות עם כסף היא-היא זו שתביא לכפרה על חטאים? האם די בפעולה פשוטה כמו סיבוב מטבע סביב הראש ואמירת נוסח פדיון כפרות בכסף בשביל לקבל מחילה על פשעים?

במקרים מסוימים, הפוסקים היהודים אכן הזהירו מפני חשיבה מיסטית סביב מנהג פדיון כפרות בכסף או בדרכים אחרות. כך למשל, רשב"א, מגדולי חכמי התורה בספרד בתקופת הראשונים, מנע את המנהג מעירו. גם הרמב"ן, מגדולי פשרני התורה, כתב כי מנהג עשיית פדיון כפרות בכסף או בדרכים אחרות פסול מעיקרו.

מנגד, עשיית סדר פדיון כפרות עם כסף או בדרכים אחרות היתה נהוגה בימי עבורו, ומוזכרת עוד מתקופת הגאונים, שחיו במאה ה-6 בארץ ישראל ובבבל.

חשוב להבין מה המשמעות של המנהג התמוה של סדר פדיון כפרות עם כסף או בדרכים אחרות, וכך לבצע את הטקס מתוך הבנה והתבוננות נכונה ואמיתית בדרך למחילה ולכפרה.

נוסח כפרות בכסף

סדר פדיון כפרות עם כסף: מנהג סימבולי בעל משמעות עמוקה

בראש השנה נעשה שימוש רב במנהגים סימבוליים. כך למשל, תפוח נטבל בתוך דבש כסמל לשנה טובה ומתוקה, תמר נאכל תוך תפילה ש'יתמו שונאינו'.

האמורא אביי בתלמוד הבבלי מסביר את משמעות עשית המעשים הסימבוליים בראש השנה, וכך הוא כותב:

"אמר אביי: השתא דאמרת 'סימנא – מילתא היא', יהא רגיל איניש למיכל ריש שתא: קרא ורוביא, כרתי, סילקא ותמרי." ובתרגום מילולי: "אמר אביי: עכשיו שאמרת שלסימן יש חשיבות (מילולית: "סימן – דבר הוא") יהא רגיל אדם לאכול בראש השנה…"

עשיית מעשים משונים בעלי משמעות בסימבולית איננה הבסיס לשינוי בפני עצמה בלבד, אלא היא מזכירה לאדם למה עליו לצפות, לייחל ולהתפלל בימים אלו, ימי הרחמים והסליחות.

כך למשל, אכילת התפוח בפני עצמה איננה המפתח לשנה טובה. אולם, המנהג המוזר מזכיר לנו להתפלל ולייחל לשנה טובה, לשנת שפע, בריאות ושלווה.

גם מנהג פדיון כפרות בכסף, מלבד משמעותו הנסתרת והקבלית, בא להזכיר ולהמחיש לאדם את הצורך בבקשת רחמים, סליחה וכפרה. נאמר: "כל הלבבות דורש ה"'. יהיו דברים אלו רק כ"זרז", כדי להזכיר לאדם שהוא עומד בפני דין ומשפו וכך ישוב ממעשיו הרעים ויתקן אותם.

סדר פדיון כפרות עם כסף: חשוב לדקדק בפרטים

למרות שעשיית פדיון כפרות בכסף מטרתה להזכיר לאדם לחזור בתשובה על חטאיו, ישנה חשיבות רבה לביצוע סדר פדיון כפרות עם כסף בצורה מוקפדת ומדוקדקת כפי נוסח פדיון כפרות בכסף.

זאת מפני שמעבר לרובד הפשוט של מנהג פדיון כפרות ישנם רבדים קבליים ומורכבים מאחורי הדברים, רבדים עמוקים ונסתרים שהאדם הממוצע לא יכול להבינם. בעדינות ניתן לאמר שהארי ז"ל, מגדולי המקובלים, סמך ידו על דקדוקי מנהג זה.

סדר כפרות עם כסף

נוסח פדיון כפרות בכסף

מתי מקיימים את מנהג פדיון כפרות בכסף?

מקיימים את מנהג פדיון כפרות בכסף השקם בבוקר בערב יום הכיפורים. כשעושה פדיון כפרות לעצמו ולבני המשפחה, יעשה לעצמו תחילה ואחר כך לאחרים. בצורה כזו כאשרי יעשה את הכפרות לאחרים יהיה כבר בהאו עצמו טהור יותר. דבר זה דומה למה שנאמר בכהן הגדול ביום הכיפורים שמכפר בעד עצמו וביתו תחילה ואחר כך מבקש בעד כל עם ישראל.

כמה כסף יש לתת עבור פדיון כפרות?

כל אדם מקדיש למנהג סכום כסף כפי יכולתו: יש הנותנים ח"י שקלים, דהיינו סכום של 18 ₪. אחרים ממליצים על סכום של 20-30 ₪, סכום דומה למחיר עוף. זאת מפני שחלק ממשמעות עשיית מנהג פדיון כפרות היא לאפשר לעניים לסעוד סעודה בשרית בערב יום הכיפורים ובחג סוכות. בעשיית פדיון כפרות אדם מקיים גם את מצוות צדקה ותרומה לעניים.

מהו נוסח פדיון כפרות בכסף?

יש לקחת את הכסף ולהחזיקו ביד ימין. לאחר מכן יש לומר את פסוקים מספר תהילים ומספר איוב על פי הסדר הבא:

"בְּנֵי אָדָם יֹשְׁבֵי חֹשֶׁךְ וְצַלְמָוֶת, אֲסִירֵי עֳנִי וּבַרְזֶל: יוֹצִיאֵם מֵחֹשֶׁךְ וְצַלְמָוֶת, וּמוֹסְרוֹתֵיהֶם יְנַתֵּק: אֱוִילִים מִדֶּרֶךְ פִּשְׁעָם, וּמֵעֲווֹנוֹתֵיהֶם יִתְעַנּוּ: כָּל אֹכֶל תְּתַעֵב נַפְשָׁם, וַיַּגִּיעוּ עַד שַׁעֲרֵי מָוֶת: וַיִּזְעֲקוּ אֶל אֲ־דֹנָי בַּצַּר לָהֶם, מִמְּצֻקוֹתֵיהֶם יוֹשִׁיעֵם: יִשְׁלַח דְּבָרוֹ וְיִרְפָּאֵם, וִימַלֵּט מִשְּׁחִיתוֹתָם: יוֹדוּ לַא־דֹנָי חַסְדּוֹ וְנִפְלְאוֹתָיו לִבְנֵי אָדָם: אִם יֵשׁ עָלָיו | מַלְאָךְ מֵלִיץ, אֶחָד מִנִּי אָלֶף, לְהַגִּיד לְאָדָם יָשְׁרוֹ: וַיְחֻנֶּנּוּ, וַיֹּאמֶר, פְּדָעֵהוּ מֵרֶדֶת שַׁחַת, מָצָאתִי כֹפֶר"

על פי נוסח פדיון כפרות בכסף, יש לחזור על הפסוקים שלמעלה שלוש פעמים.

לאחר מכן מסובבים את הכסף סביב הראש ואומרים שלוש פעמים:

" זֶה חֲלִיפָתִי. זֶה תְּמוּרָתִי. זֶה כַּפָּרָתִי. זֶה הַכֶּסֶף יֵלֵךְ לִצְדָקָה, וַאֲנִי אֶכָּנֵס וְאֵלֵךְ לְחַיִּים טוֹבִים אֲרוּכִים וּלְשָׁלוֹם"

את כסף פדיון כפרות נהוג לתת לצדקה לעניים, ונהוג להרבות בצדקה במיוחד בימים אלו ולהוסיף על דמי פדיון הכפרות שכן נאמר "ותשובה ותפילה וצדקה מעבירים את רוע הגזרה", משמע שהשקעה בימים אלו משמעותית עבור שכל השנה המתקרבת.

כפרות בכסף

כיצד מעבירים פדיון כפרות בכסף לעניים?

לאחר עשיית פדיון הכפרות, ניתן לפדות את הכסף ולהמירו לתרומה בכל אמצעי כמו כרטיס אשראי, העברה בנקאית וכדומה. בעת מתן פדיון כפרות לעניים חשוב מאד להקפיד ולשמור על כבוד העני, לכ עדיף מאד לתת את הצדקה בצורה מכובדת ולא ישירה.

חשוב מאד להעביר את פדיון הכפרות בכסף כבר לפני יום הכיפורים.

תרמו פדיון כפרות בכסף ליד אליעזר!

כמעט שלושים וחמש שנה שיד אליעזר מעבירה תרומות של מאות אלפי אנשים עבור נתמכים אמיתיים.

הכסף מועבר מתוך אמינות מלאה, יעילות מירבית ואהבת אדם.

במשך השנים, ההתנהלות הישרה והיעילה של יד אליעזר זיכתה אותה באמון רב על ידי גופים גדולים וקטנים. כך למשל, קרה שפקידי מס ההכנסה שבדקו לעומק את החשבונות וההתנהלות הכספית של המשרד הפכו לתורמים קבועים של הארגון. גם מנהל הבנק המבצע את ההעברות הבנקאיות לנתמכים ביק לסבסד את הפעילות ולבצע את ההעברות חינם  וללא תשלום.

כיום, יד אליעזר היא אחד הארגונים האפקטיביים ביותר. כל הוצאות המשרד, הפרסום, איסוף התרומות, ניהול מהערך הלוגיסטי הכרוך בסיוע לעשרות אלפי נתמכים, כלאלו עודמים על הוצאות נמוכות ביותר של 3% בלבד. זאת למרות שמבחינה חוקית ארגון יכול להיקרא אפקטיבי גם במקרה של 22% הוצאות.

מה אומרים הנתמכים?

בכל שנה, כאשר אנחנו מעבירים פידיון כפרות בכסף, אנחנו מקבלים תגובות נרגשות ומרגשות מהנתמכים. כאשר אתם עורכים את סדר פדיון כפרות עם כסף זיכרו בליבכם משפחות, קשישים ובודדים אשר לא זכו לשנה טובה, ובזכות תרומתכם השנה שלהם תהיה מתוקה מעט יותר.