איך בודקים אמינות של ארגוני חסד?

איך בודקים אמינות של ארגוני חסד?

בישראל קיימים כ-15,000 ארגוני חסד בתחומי פעילות שונים ומגוונים: החל מסיוע במזון, בריאות, חינוך ונוער בסיכון ועוד. אחוז משמעותי של ארגוני חסד לא נתמך על ידי הממשלה, אלא מתבסס על תרומות של יחידים וארגונים בארץ ובחו"ל.

לאיזה ארגוני חסד עדיף לתרום?

אנשים רבים מקדישים תשומת לב ומחשבה לשאלה איזה ארגוני חסד וסיוע הם אמינים, כאשר השאלה הגדולה היא – לאן הולך הכסף?: האם העמותה מתנהלת ביעילות? איזה אחוז מתוך הכסף שנתרם מגיע לנזקקים? מהי החשיבות של המטרות שמציבים ארגוני חסד לפניהם, ומהם סדרי העדיפויות שלהם?

טיפ 1: היעזרו בארגונים המתמחים במדידת אפקטיביות של ארגוני חסד

בשל ריבוי ארגוני חסד ועמותות בישראל, קמו מספר גופים שמטרתם לבדוק ולדרג את היעילות של הארגונים בישראל.

אחת החברות היעילות ביותר היא עמותת 'מידות'. עמותה זו עורכת בדיקות איכות מעמיקות ומעניקה 'תו מידות' לארגונים העומדים בכל התקנים המחמירים. אגודת יד אליעזר היא העמותה הגדולה ביותר בתחום הרווחה שהצליחה לעבור את כל הבדיקות הקפדניות וזכתה ל-'תו מידות' בשנת 2013.

טיפ 2: בידקו מסמכי יסוד ואישורים ממשלתיים

החוק בישראל מעניק הטבות ופטור ממס עבור ארגוני חסד שעומדים בקריטריונים בסיסיים. כך למשל התורמים לעמותה מוכרת מקבלים מהממשלה החזרי מס (על פי סעיף 46). לפני תרומה עבור ארגוני חסד וסיוע מומלץ לבדוק שהארגון קיבל את האישור הנדרש ממדינת ישראל.

'אישור ניהול תקין' מאשר כי עמותה מבוקרת על ידי רשם העמותות ומעבירה אליו דוחות ופרוטוקולים המסייעים לשקיפות של ההתנהלות של הארגונים. המסמכים שמוגשים לצורך קבלת אישור ניהול תקין מציגים לציבור מי הם הנהנים מפעילות העמותה, מיהם מקבלי ההחלטות בעמותה, לאן מופנים כספי העמותה ועוד.

טיפ 3: היו ערניים להוצאות משרד וגיוס כספים של ארגוני חסד

ארגוני חסד וארגונים וולונטריים אחרים שהתנהלותם אינה מבוקרת דייה עלולים להוציא משאבים רבים ומיותרים על הוצאות תחזוקה, ניהול ומשכורות בכירים. הטבלה שלהלן מציגה את חמשת הארגונים בעלי מחזור הכספים הגדול ביותר בישראל, ואת נתוני היסוד לגביהם (אתר גיידסטאר, 2010):

ארגוני חסד גדולים ביותר

מחזור הפעילות השנתית

הוצאות המשרד וגיוס כספים

ממוצע של חמשת המשכורות הגבוהות ביותר

עזר מציון 242,000,000 8% 373,574 ש"ח בשנה
יד שרה 100,000,000 10% 224,776 ש"ח בשנה
יד אליעזר 92,000,000 5% 172,867 ש"ח בשנה
קופת העיר בני ברק 86,000,000 14% 66,605 ש"ח בשנה
לתת 48,000,000 10% 256,951 ש"ח בשנה

יד אליעזר – לא מסתפקים בבקרה חיצונית

אנחנו ביד אליעזר לא מסתפקים בבקרה חיצונית. בכל שנה אנחנו מבקשים מאחת מחברות רואי החשבון הגדולות בישראל לערוך מעקב מקצועי ואמין על הפעילות השנתית שלנו. הסיבה: בלי כל קשר לבודקים חיצוניים, חשוב לנו להתייעל. אנחנו מחוברים לצורך האמיתי של נעזרים ורואים את עצמנו כשליחי ציבור המעבירים את הסיוע לידיים הנכונות ביותר. בכל שנה, עם קבלת הדו"ח אנחנו מיישמים את ההמלצות וממשיכים לתת ולסייע ככל האפשר.

תרמו עכשיו